Srpski jezikEnglish languageНа русском языкеIn italianoEn françaisAuf Deutsch

Novine
Bre!

PETAR LAZIĆ – direktor, glavni i odgovorni urednik magazina za pismene „Bre!“
(od avgusta 1999. do februara 2004.)

   
Slučaj nestalog računara
    Pre upada pljačke prostorija lista Bre! ovde je stajao računar

Posle podnošenja ostavke na mesto glavnog i odgovornog urednika „Naše krmače“ i napuštanja redakcije, Petar Lazić je pokrenuo magazin za pismene „Bre!“. Zajedno sa njim iz redakcije „Naše krmače“ otišli su skoro svi urednici i najveći broj novinara, koji su, u stvari, činili i kreativno jezgro budućeg magazina „Bre!“.

            Pilot broj (specijalno izdanje) izašao je na Preobraženje (19. avgusta) 1999. godine. U to vreme na snazi je bio čuveni „Šešeljev“ Zakon o javnom informisanju. Pošto je pilot broj štampan u 3.000 primeraka i ceo tiraž rasprodat na mitingu opozicije ispred Savezne Skupštine, nije ni imao prilike da dođe pod udar Zakona. U tzv. ozbiljnom delu pilot broja objavljeni su: „Hronologija svih mitinga opozicije te godine“, „Top lista najposećenijih mitinga u Srbiji od Miloševićevog ’Vas niko ne sme da bije’ (Kosovo polje, 25. april 1987.) pa sve do Građanskog i studentskog prostesta 1996/97 i tzv. Kontramitinga Miloševićevih pristalica na Terazijama (24. decembar 1996.)“, tekst o Preobraženju, itd... U satiričnom dodatku „The Breily News“ objavljeni su: „Mali rečnik najčešćih termina na mitinzima“, „Astal u ćošku Bore Đorđevića“, strip Gaj Julije Sloboklecijan u epizodi „Svi Srbi u jednoj zemlji“, eksluzivna repotraža sa fudbalske utakmice Srbija – Hrvatska „Plava furija samlela Hrvate sa 0:0“... itd.

Lazićev uvodnik za prvi pilot broj magazina „Bre!“ imao je ukupno devet rečenica:

   
Slučaj nestalog računara
   

Kliknite ovde za Breleške!

Kliknite ovde za Bre! u pdf formatu.

DOKLE OVAKO, BRE

Stigli su pomračenje, Slobin rođendan, hrvatska fudbalska reprezentacija i mitinzi – omiljena sirotinjska zabava u nedostatku nečeg pametnijeg. Gde smo bili, šta smo radili i kako smo prošli na dosadašnjim mitinzima možete saznati iz ovog specijalnog izdanja magazina „Bre“. Gde ćemo biti, šta ćemo raditi i kako ćemo proći, to ni milicija ne zna. Za sada. Ako sazna pre nas, javiće nam na vreme. A važi i obrnuto. Ovo je bio uvodnik u skladu sa Zakonom o javnom informisanju, jebi ga. Uprkos tome, mi idemo dalje. Eto, to je to, bre. 

Petar Lazić

Prvi redovni broj izašao je na Lazićev rođendan 25. septembra 1999. godine. Štampan je u 5.000 primeraka i rasprodat je za nekoliko dana. Od tada je tiraž magazina „Bre!“ rastao iz broja u broj. Kuriozitet je da je 10. broj (koji se na ulici i kioscima pojavio ujutru 5. oktobra 2000. Godine) doštampavan tri puta, što se verovatno nikada nije desilo u istoriji ovdašnje štampe.

Magazin „Bre!“ u početku je bio mesečnik, potom dvonedeljnik da bi u poslednje vreme izlazio kao nedeljnik. Od prvog dana jezgro autorske ekipe činili su: Aleksandar Andrić (zamenik glavnog i odgovornog urednika, autor velikog broja tekstova, pre svega za satirični dodatak „The Breily News“), Branko Žužić (prelom), Andrej Isaković (foto), Mirko Pernjaković (prelom i autor tekstova)... kao i Zlatko Minić, Igor Jovanović i Bora Đorđević (urednici i autori tekstova).

U periodu od avgusta 1999. do februara 2004. – izašlo je 60 redovnih brojeva magazina za pismene „Bre!“, kao i četiri specijalna izdanja u ukupnom tiražu od preko milion primeraka. Objavljeno je dvadesetak knjiga, četiri CD-a, održano tridesetak promocija i desetak koncerata grupe BREND. Članovi redakcije magazina „Bre!“ na čelu sa Petrom Lazićem, napravili su za to vreme i stotinak radijskih emisija „Bre 202“.

U momentu ukidanja redakciju magazina za pismene „Bre!“ činili su:

Petar Lazić (direktor, glavni i odgovorni urednik)

Aleksandar Vasić (zamenik glavnog i odgovornog urednika)

Branislav Jeknić (zamenik direktora)

Bora Đorđević, Andrej Isaković (urednik fotografije), Igor Jovanović, Miodrag Miljković, Filip Srećković, Marko Stanojević, Čedomir Stavrić (dizajn), Vladimir Bijelić (prelom), Branko Žužić (prelom), Mirko Pernjaković (prelom), Jelena Blažić (sekretarica redakcije) i Nenad Nikolić (plasman).

U magazinu „Bre!“ u to vreme sarađivalo je stotinak saradnika, među kojima su najagilniji bili: Katarina Adamović, Novica Andrić, Nenad Anđelković, Dragomir Antonić, Momčilo Arbutina, Esad Bilalević, Igor Blažević (Prljavi inspektor Blaža), Dejan Bulajić, Jelena Veković (korektura i lektura), Vojin Vojinović, Mirjana Vuksan, Dalibor Danilović (foto), Goran Dokna, Miodrag Jakšić, Višnja Jovanović, Dejan Knežević Džipson, Darko Kocjan, Vojkan Kostić, Ninko Kresojević, Tomislav Marković, Jovica Medić, Aleksandra Meić, prof. dr. Nikola Milošević, Zlatko Minić, Hugo Nemet, Mlan Obradović, Nikola Otaš, Mirjana Pantić, Vladislav Pejak, Jakov Peković, Novica Popović, Ilija Radonjić, Miodrag Raičević, Maja Raičković, Nenad Rankov (web), Elijas Rebronja, Jovan Ristić, Pavle Savović, Sergej Skorupan, Marko Smiljković, Snežana Stefanović, Ljubodrag Stojadinović, Dragan Terzić, Boris Huljić, Ljiljana Čolaković (korektura i lektura), Dušan Cicvara, Aleksandar Crkvenjakov... kao i stalni dopisnici iz inostranstva: Lazar Antonić (Vašington), Zorana Bojić-Sisoev (Moskva), Vesna Velkova (Skoplje), Vladan Jočić (Pariz), Ana Kotučkova (Bratislava), Željka Matković (Zagreb), Mila Mihajlović (Rim)...

Poruka koja je ostavljena na monitoru računara nakon obijanja i plačke prostorija lista Bre!
Poruka koja je ostavljena na monitoru računara nakon upada i pljačke prostorija lista Bre!

Breleške!

Bre! u pdf formatu