Srpski jezikEnglish languageНа русском языкеIn italianoEn françaisAuf Deutsch

Novine
BreleŠke!

KO TO KAŽE, KO TO LAŽE, UVODNIK JE MALI

Bre! br. 7-8
leto 2000.

Kao što je lepo istaknuto u naslovu a pozivajući se na usmeno novinarsko predanje: “Ko to kaže, ko to laže, uvodnik je mali, nije mali, nije mali, uvek me razvali”, uvodnik je rubrika koja se u svim normalnim novinama piše poslednja. Iz jednostavnog razloga, što uvodnik uvek piše neko od “mudrog rukovodstva” ili bar neko blizak njemu. Za razliku od “neposrednih proizvođača” koji moraju da poštuju rokove, da imaju odgovarajuću temu, podatke ili bar sagovornika, autor uvodnika ne mora ništa od toga. Ne mora ni da bude pismen. Može, npr. da diktira uvodnik, ako mu je stalo do diktiranja. A za diktiranje nije neophodna pismenost, priznaćete.

I mada ovo i nisu baš sasvim obične novine, poštuju se elementarni uzusi novinarskog zanata. Sve se radi u poslednji čas, puno se puši, pije se u redakciji, a neki i jedu. Ja gledao! Šta gledao, drž’o u ruci, care! Poštuje se i nepisano pravilo da se uvek kasni sa uvodnikom. Poštuje se i pravilo da svi moraju da znaju o čemu pišu – ja, zauzvrat, ne moram. Pa ja sam to “mudro rukovodstvo, majku vam Božju!”* Gotov citat. Dakle, davno je prošla ponoć, korice ovog broja se uveliko štampaju a ja i dalje ne znam o čemu pisati u uvodniku.

O nečemu aktualnom?! Zakonu o terorizmu, npr. Neće biti kasno da se o tome piše ni najesen ili iduće godine. Uostalom još nije izglasan, ali kao da jeste. U čemu je razlika? U tome što će npr. Momčilu Veljkoviću** suditi po Zakonu o terorizmu a ne po Zakonu o zaštiti diskoteka ili steonih krava muzara… ili pak, za pokušaj ubistva po nekom trećem zakonu?! Da li je uopšte bitan zakon po kome te hapse, biju i sude, kada je u ovoj zemlji već šest decenija politička volja nadležnih iznad svakog zakona?

Da pišem o Zakonu o javnom informisanju? On je bar donet i deluje. Radi k’o podmazan! Ja gledao svojim očima. Šta gledao? Opet drž’o u ruci, care! Nema svrhe. Pisao ne pisao, zakonu i onoj stvari vreme prolazi. Pisati o ovdašnjoj opoziciji? Toliko neozbiljan nisam. Samo tako delujem, zbog frizure.

Možda bi trebalo da tema ovog uvodnika bude zašto BRE! nije izlazio od aprila meseca.*** Našim čitaocima ne mora baš sve da se nacrta. Niti da se napiše. Znaju oni i sami. Uostalom, u zemlji u kojoj nema mnogo ozbiljnijih stvari, ko će da primeti da nedostaju bilo koje novine.

Zato u ovom uvodniku neću pisati ni o čemu. Ovo je jedan uvodnik u principu. Tzv. uvodnik po sebi.

 

* “Majku vam Božju“ – uzrečica Josipa Broza Tita

** Suđenje Momčilo Veljkoviću zbog sukoba sa Markom Miloševićem

*** Od oktobra 1998. do aprila 2000. mediji u Srbiju su po Zakonu o javnom informisanju kažnjeni ukupno sa 25.604.000 dinara.
Poruka koja je ostavljena na monitoru računara nakon obijanja i plačke prostorija lista Bre!
Poruka koja je ostavljena na monitoru računara nakon upada i pljačke prostorija lista Bre!