Srpski jezikEnglish languageНа русском языкеIn italianoEn françaisAuf Deutsch

Novine
BreleŠke!

BAUK IZBORA KRUŽI JUGOSLAVIJOM

Bre! (specijalno izdanje br. II)
24. septembar 2000.*

Po ko zna koji put, od rata do danas, narodi i narodnosti Jugoslavije izlaze da iskažu svoju volju. Kog rata, pita se svaki normalan čitalac. Koji narodi i koje narodnosti, pita se isti. Koje Jugoslavije? I šta je to izborna volja u zemlji u kojoj je za 120 godina parlamentarizma, opozicija pobedila samo jednom i to voljom monarha. Doduše, postoje i lokalni izbori za koje opozicija i dalje misli da je dobila, ali je lokal davno zatvoren. Fajront, pa to ti je.

Izbornu volju naroda pored monarha isprobavao je i poznati zagovrnik parlamentarne demokratije – čika Tito. Narod je tada demokratski privođen na glasačka mesta. Taj isti narod je naknadno obavešten o svojoj izbornoj volji: 112% za čika Tita, narod se pita! Posle takve pobede, čika Tito više nije imao potrebu da isprobava volju svog, tzv. naroda.

I sada narod izlazi da sazna svoju izbornu volju zahvaljujući najvećem borcu za ljudsko pravo – kako pravo, tako i levo, velikom ljubitelju parlamentarne slobarhije – Mirinom mužu. Kako pomenuti sve svršava pre roka, o izbornoj volji potencijalne glasače već obaveštavaju RTS i ostali RTOVI, raznorazni TV kanali, kao i kanal Dunav-Tisa-Dunav. Za to vreme, one koji nose majice nadaleko poznate terorističke organizacije “Otpor”, poznate po tome što je izazvala rat u Sloveniji i izgubila, organizacije koja je demonstrirala vojnu silu u Hrvatskoj i Bosni, pa i tamo izgubla, organizacije koja se kurobecala po Kosovu, pa je istim povodom dobila po pičci… izemt ti ovoliku rečenicu sa ovoliko uspeha. Elem, pošto nosioci majica te zloglasne terorističke organizacije nemaju odgovarajući dres-kod, isti im po zemljici Srbiji popravljaju, kako uniformisani organi, tako i organi u civilnim uniformama.

Dakle, pošto već živimo u zemlji u kojoj svaki ozbiljan građanin ima svog specijalca sa zaduženjem da mu objasni izbornu volju (ako već nije), rešili smo pred izbore da popravimo prosek. Neka vam izborna volja bude osmeh. Tako je lepo biti srećan. O tome razmišljajte 24. septembra 2000. god. Sve će proći, pa i ova tuga.

 

* Ovo specjalno izadnje magazina Bre izašlo je na dan prevremenih predsedničkih izbora, na kojima je Slobodan Milošević izgubio i posle demonstracija 5. oktobra predao vlast Vojislavu Koštunici.
Poruka koja je ostavljena na monitoru računara nakon obijanja i plačke prostorija lista Bre!
Poruka koja je ostavljena na monitoru računara nakon upada i pljačke prostorija lista Bre!