Srpski jezikEnglish languageНа русском языкеIn italianoEn françaisAuf Deutsch

Novine
BreleŠke!

RAHMETLI DAN REPUBLIKE I NJEGOVI PRASIĆI

Bre! br. 41
29. novembar 2002. god.

Dan republike, tzv. 29. novembar preselio se u večna lovišta. Pokoj mu duši, kao i silnim prasićima koji tog istorijskog datuma nisu žalili da svoj život daju za održavanje svinjokoljskog kontinuiteta, koji nema nikakve veze sa jugoslovenskim istorijskim kontinuitetom… U zemlji, u kojoj je svaki datum istorijski i predstavlja odgovarajući povod za klanje, ukidanju jednog praznika mogu da se raduju pre svega prasići.

Dan republike je praznik koji je nadživeo republiku kojoj je posvećen. Nije to jedinstven slučaj u istoriji da neki praznik nadživi svoj povod. Setimo se 25. maja, dana kada je po tvrdnjama iz čitanki rođen Josip Broz. Dok je bio živ, tek napupele omladinke i bubuljičavi omladinci pretrčali su rastojanje odavde do Marsa, e da li bi mu uručili štafetu. Neki se nikada nisu ni vratili sa tog rekreativnog trčkaranja. Kada je Broz našao za shodno da umre, nastavilo se sa nošenjem štafete – jedino je bio problem ko će da je primi. I tako godinama posle njegove smrti, tj. trenutka kada se vratio u bajku iz koje je i došao*… Znam neke koji i dan-danas trče u nadi da će imati kome da je uruče.

Dan republike je nadživeo svoj povod. Republika je našla za shodno da izumre, ali je Dan ostao. Zašto? Pitaj Srbe i Crnogorce. Ranije se na pitanje koje nema valjan odgovor, odgovaralo pitanjem: – Pitaj k…c**? Danas je primerenije pitaj Srbe i Crnogorce. Toliko o novom pravopisu.

Dan republike je prvi put ušao u skupštinsku proceduru na predlog DHSS-a, ali je SNP odbio da glasa jer mu predlagač nije odgovarao. DHSS – to je ona stranka koja spašava Srbiju, sa sve nepostojećim š i koja se zalaže za samostalnu Srbiju, samostalnu Crnu Goru, kao i za samostalnu Zapadnu Samou. SNP ne spasava Crnu Goru a kamoli Srbiju. Za Zapadnu Samou takođe nema odgovarajuće rešenje… U stvari, možda i ima ukoliko uđe u saveznu vladu već pomenute. SNP sve vreme spašava svoje dupe koje već godinama sedi u saveznoj vlasti, ma kako se savezna država zvala i ma ko na vlasti iz Srbije bio. Levica, desnica… SNP-u je svejedno. Ili, što bi rekao perspektivni novinar magazina za pismene Bre! Bora Đorđević „Sisate, guzate, lomne u struku, zbog njih razvijam desnicu ruku”***. E, samo što SNP razvija i desnicu i levicu… a može i centar. Samo je važno da „sedi na najvišoj steni, odakle ima najbolji pogled”****.

Dan republike je ukinut iz drugog pokušaja, kada je ušao u proceduru po hitnom postupku – a na predlog Savezne vlade (ma šta to značilo). Ovog puta je glasao čak i SNP. Nije mu smetao predlagač.

A ukoliko ovdašnji prasići misle da su se ratosiljali jedne bede više, žive u zabludi. U ovoj zemlji praznici se razmnožvaju prostom deobom. Kada ukinete jedan istorijski praznik, stvore se dva nova. Zašto? Da bi bilo povoda za klanje… Ili, pitaj Srbe i Crnogorce…

 

* Desanka Maksimović (povodom smrti Josipa Broza): „Drug Tito je došao iz bajke i vratio se u bajku.“

** Srpski naziv za muški polni organ, koji ovom prilikom autor nije hteo da imenuje. Zašto? Pitaj kurac!

*** Citat iz pesme Riblje čorbe „Volim, volim žene“

**** Takođe.
Poruka koja je ostavljena na monitoru računara nakon obijanja i plačke prostorija lista Bre!
Poruka koja je ostavljena na monitoru računara nakon upada i pljačke prostorija lista Bre!