Srpski jezikEnglish languageНа русском языкеIn italianoEn françaisAuf Deutsch

Novine
BreleŠke!

BILA JEDNOM JEDNA ZEMLJA

Bre! br. 46
7. mart 2003.

Kako je Bre! poodavno najavio, naši naučnici na čelu sa dr Solanom postigli su neviđen uspeh. Klonirali su kurac od ovce, sa radnim nazivom Državna zajednica Srbije i Crne Gore. Dakle, bila jednom jedna zemlja, a onda su je tri puta sahranili da bi klonirali već pominjani organ od ovce.

Pošto svaka država ima svoje simbole (zastava, grb, himna, herojska istorija namenjena izvozu, zvanični jezik za po kući i predsednik s kojim ne zna šta će), pretpostavljam da bi novoj zajednici bilo primereno:

Zastava: crveno-plavo-bela, sa sve rupom od opuška i veštačkom vilicom u čaši.

Grb: Lovćen sa srušenim avalskim televizijskim tornjem, ispod kojeg se nalaze dve ukrštene, nedopušene cigarete i potpis “na tenderu”.

Himna: Hej Srbi i Crnogorci, jošte živi dug vaših djedova
Dok za narode i narodnosti srce bije njihovih sinova
Živi, živi duh srpsko-crnogorski, živjećeš vjekovma
Zalud preti cigareta pakla, zalud vutra groma

Predšjednik: Sveto Marović, koji će kao i do sada, govoriti ijekavski esperanto sa povremenim bosanskim, kordunaškim i ličkim poštapalicama, da bi ga centralna Srbija razumela.

Jezik: srbijansko-dukljanski, da to čak i Vojvodina razume

Herojska istorija: E, nju ćemo vala da napišemo od nule…

Spala knjiga na dva oka u glavi. Jeste da ta dva oka već poodavno gledaju u različitim pravcima (zvaše li se to razrokost?), ali je dr Solana učinio nemoguće. Porodio je novorođenče staro 84 godine, sa svim osobinama primerenim osobama te dobi: rasejano, mrljavo, džangrizavo, sebično i poprilično ružnjikavo. Kada se izbliza pogleda kako je nastala, sasvim je logično što više liči na Frankeštajna, nego na bebu.

Ono što se nekada zvalo federacija a različiti narodi u njoj je doživljavali kao tamnicu naroda, sada se pretvorilo u zajednicu dva oka u glavi sa podočnjacima kao da ih je Dragan Maršićanin lično modelirao, a životnu energiju joj udahnuo sam Vojislav Koštunica. Uostalom, kada se pogleda sastav parlamenta, tj. ljudi koji tu zajednicu treba da očuvaju, daju joj zakone, oblik, boju, miris i ukus, više je nego jasno da starmalo novorođenče od 84 godine teško može da preživi i ove tri godine, koliko je dr Solana predvideo, makar pripomagao i aparat za veštačko disanje. O veštačkoj oplodnji da i ne govorimo. Pokazala se neefikasnom čak i u slučaju Mirjane Marković.

Kada na jednom mestu vidite poslanike čiji je izborni kredo bio rasturanje zajedničke države, morate neizostavno da se zapitate, zašto oni uopšte sede u klupama parlamenta koji treba da fingira tu istu zajednicu. Da li da ispune obavezu prema svojim biračima ili da namah promene navike i politički stav, zarad lepote sedenja u poslaničkoj klupi?! Kada na jednom mestu vidite sastav, koji više podseća na reprezentaciju lečenih alkoholičara u pokušaju, koji u okviru terapije imaju obavezu da sede po nekoliko sati na jednom mestu kako ne bi došli u iskušenje da se vrate starom poroku, ostaje vam da se zapitate, zašto za grupnu terapiju odabraše Skupštinu, pored toliko savremenijih klinika u gradu.

A navodna zajednica, tj. klonirani organ od ovce, od svih bebećih osobina za sada jedino ume da kaki i to je počelo da upražnjava od samog početka svog postojanja. Ostale osobine prosečnog novorođenčeta, za sada, ne pokazuje. Uključujući i one osobine na osnovu kojih prepoznajemo da li je uopšte živo. Dok ne počne da se rita, ja ovom Solaninom nedonoščetu ništa ne verujem, što i njemu od sveg srca želim.

Poruka koja je ostavljena na monitoru računara nakon obijanja i plačke prostorija lista Bre!
Poruka koja je ostavljena na monitoru računara nakon upada i pljačke prostorija lista Bre!