Srpski jezikEnglish languageНа русском языкеIn italianoEn françaisAuf Deutsch

Novine
BreleŠke!

AL KAPONE JE KRIV ZA SVE *

Bre! br. 47
28. mart 2003.

U Čikagu je jednom cvetao kriminal. Onda su uhvatali Al Kaponea, pa više kriminala nije bilo. Logično, s obzirom da je ostatak podzemlja tada uveden u tzv. legalne tokove. Poslove mafije preuzele su državne službe. Eto, toliko sam danas naučio o Čikagu.

Čikago je drugi grad po veličini u SAD. Ovaj podatak je potpuno nebitan za tekst koji sledi i visprenom čitaocu treba samo da pokaže kako ja poznajem Čikago, pa samim tim i znam o čemu pišem. Kako i ne bih?! Zamalo da odrastem u Čikagu. Dakle, evo još malo besmislenih podaka o Čikagu, e da li bi ovaj tekst dosadio na vreme onima koji ga, u vreme vanrednog stanja, čitaju po službenoj dužnosti. U Čikagu su prvo došli francuski misionari 1673. god. Osnove današnjeg grada položene su 1830. god. Upravo je Čikago u drugoj polovini XIX veka bio središte američkog radničkog pokreta. A iz toga je moralo neko sranje da se izrodi.
Eto, ovde se završava popis besmislenih podataka koje znam o Čikagu, a sve u svrhu rasterivanja viška čitalaca. Ah, da – Čikago se nalazi na jezeru Mičigen. I to sam uspeo da zapamtim. Pretpostavljam da noćas ne biste mirno spavali da vas nisam podsetio na taj krucijalni podatak.

Elem, kada je uveden Zakon o prohibiciji 1920. god. u Čikagu su potekli med i mleko. Za kriminalce raznih boja, rasa i veličina, za političare sklone potkupljivanju i primanju donacija, a bogme ovajdila se i policija, koja je iz istih izvora plaćana.  O sudijama da i ne govorim.

Celu jednu deceniju trajalo je takvo stanje: političare na vlasti, kao i one u tzv. opoziciji dobrim delom finansirali su kriminalci. Njihove predizborne kampanje, putovanja, automobile, rečju – svakojake životne potrepštine. Kriminalci su se međusobno i ubijali, što je potpuno logično za one koji su po zanimanju kriminalci. Policija je to tolerisala, podstrekivala, čak i učestvovala u takvim obračunima. A kako i ne bi, kada je bila plaćena iz istih izvora iz kojih i sudije koji su puštali privedene kriminalce po nalogu političara. Tako je to bilo u tom Čikagu. Svi su bili na istim radnim zadacima: i gospodin kriminalac, i drug političar, o sudiji i policajcu da i ne govorimo. Deo kriminalaca već je bio zaposlen u policiji, deo policije već je u civilnim uniformama ordinirao noću za potrebe podzemlja. Doduše, slučaj da kriminalac postane šef elitne vojne jedinice nije zabeležen. U Čikagu.

A onda su se kriminalci osilili. Za svoje pare tražili su više no što uprava Čikaga može da im pruži. U jednom od obračuna poginuo je i kapetan policije. Tada je i ostalima bilo jasno da je vrag odneo šalu i da može da strada svako. I svako je krenuo u hajku na kriminalce. Uvedeno je i vanredno stanje. Vanredno stanje je za kriminalce a ne za poštene građane – čulo se sa radija, moglo se pročitati u novinama. Poštenom građaninu nije bilo baš najjasnije šta to znači. Pa, u normalnoj zemlji sveta, valjda je uvek vanredno stanje za kriminalce a redovno za poštene građane. U normalnoj zemlji sveta DA, ali ne i u Čikagu. U prošlom veku, da budemo jasniji. A onda su pozatvarani pojedini listovi i radio stanice, mahom oni koji su pokušali da nagoveste da i u gradskoj upravi ima kriminalaca, pa k’o vele, kada je hajka neka se pohvataju svi, o istom trošku. Novinari su opet bili krivi za sve, što je i logično s obzirom da je bilo vanredno stanje za kriminalce.

U hajku su se, naravno, uključili i svi oni kriminalci koji su hteli da preuzmu poslove a već su se nalazili na raznoraznim mestima u gradskoj nomenklaturi, propranih biografija i takvih obraza da biste od samo jedne strane mogli da skrojite vojničke čizme. Tako se desilo da konzumenti droge jure svoje dilere, korisnici kurvećih usluga da hapse njihove makroe a vrhunac se dogodio kada se suprotstavljeni mafijaški bos pojavio na radiju i rekao da je Al Kapone kriv za sva nerazjašnjena ubista u gradu Čikagu. Ostalo je legenda.

Trideset hiljada policajaca grada Čikaga** jurilo je Al Kaponea, dok ga nije uhvatilo. On je bio kriv i za ono za šta je bio kriv, kao i za ono za šta su bili krivi oni koji ga jure.

Al Kapone je osuđen zbog utaje poreza. Kuću mu nisu srušili. U zatvoru je ležao od 1932 god. do 1939. god. Umro je 1947. god. Umalo da zaboravim, Al Kapone je italijanskog porekla i pravo ime mu je Alfonso.

Eto… Bilo je to jednom u Čikagu. Ne ponovilo se.

* Ova paralela između Čikaga dvadesetih godina prošlog veka i Srbije s početka ovog veka objavljena je deseti dan po uvođenju vanrednog stanja u Srbiji.

** Citat iz Radovana III
Poruka koja je ostavljena na monitoru računara nakon obijanja i plačke prostorija lista Bre!
Poruka koja je ostavljena na monitoru računara nakon upada i pljačke prostorija lista Bre!