Srpski jezikEnglish languageНа русском языкеIn italianoEn françaisAuf Deutsch

Novine
BreleŠke!

RAMBA ZA PREDSEDNIKA

Bre! br. 55
14. oktobar 2003.

Beograd je postao jedna velika iskopina. Prepoznaju se ruke neimara iz različitih epoha. Naime, rušen je u turskom, nemačkom, savezničkom, komunističkom, NATO i DOS-ovom stilu. I svi ti slojevi leže na ulicama. Arheloška istraživanja našeg beznađa uveliko su počela. E, taj Beograd je prestonica Srbije bez Crne Gore, kao i Srbije sa Crnom Gorom. A slede i izbori…

Predsednički kandidat Dragoljub Mićunović nedavno je izjavio da svaki restoran ima šefa sale, a eto, Srbija nema predsednika. Ili, tako nekako. Nisam pažljivo slušao. Ako je suditi po toj izjavi, kandidat Mićunović bi hteo da bude šef sale u kafani zvanoj “Srbija”. Problem je u tome što kafana u kojoj bi gospodin Mićunović hteo da bude šef sale, već poodavno liči na drumsku mehanu u kojoj su pijani gosti sve porazbijali, konobari se razbežali, a brkata kuvarica stoji na ulaznim vratima, čačka zube viljuškom, i poziva nove goste rečima: – Ko uđe kajaće se, ko ne uđe – nek’ se tera u pizdu materinu!

Nedostaje toj kafani mnogo toga da bi ličila na iole pristojno mesto za izlazak, tj. da bi se gosti i domaćini lepo osećali. Za sada se samo osećaju oni iz Beograda, koji je taman toliko prekopan, tako da svaka treća zgrada nema vode. Takve iskopine svet nije video još od vremena otkrića Keopsove piramide. Valjda će naći ono što traže.

Nedostaju toj kafani pravila igre, moral i radne navike. Nedostaju i pare, ali njih, hvala Bogu, nikada na ovim prostorima i nije bilo u izobilju. Bilo ih je doduše, u izveštajima na TV-u, ali ni od toga nije bilo neke vajde.

Zauzvrat, u toj kafani svako ima svoja prava. Retko ko ima obaveze. Borba za razna prava su glavni modni hit.

Tako VIS za ljudska prava nastupa svake nedelje na TV-u i objašnjava kolika smo govna. Kao da mi to i sami ne znamo. Usput nam taj VIS objašnjava i koliko su tuđa govna hranljiva – kao da već nismo povraćali.

VIS za prava kučića lutalica, nastupa nešto ređe, ali to nadokanađuje histeričnim odzivom publike.

VIS koji se bori za svoja prava da izađe na prevremene izbore, nastupe priprema lagano i temeljno, taman tako da premijeru doživi na regularno raspisanim izborima iduće godine.

Nepušači su već ostvarili svoja prava, po uzoru na daleki Zapad.

O pederima da i ne govorim. Čovek zastarelih shvatanja već hoda Beogradom dupetom zalepljenim za fasadu. Zlu ne trebalo.

Zasada, ovde, jedino prosečan građanin nema prava da živi od svoje plate i nema svoj VIS za odbranu ljudskih prava.

U poslednje vreme nemamo sreće sa predsednicima Srbije. Prethodna dvojica sede u Hagu, i u prilici su da objasne svoj lični doprinos ovdašnjem ludilu. A aktuleni VD Raka * i dalje se ne odvaja od torbe, valjda u strahu da je ne pokradu. S razlogom. Zna ona s kim ima posla. Šta je jedna torba za one koji onoliko kradu glasove? To bi i za prosečnog dorćolskog džeparoša bila sitna rabota. A oni, kojima je okružena VD Raka, daleko su veći kalibar od prosečnih džeparoša. Videlo se to i na TV snimku.

Kadidat Mićunović je iskusan čovek i zna šta radi. Valjda. I on bi da bude šef sale u jednoj takvoj kafani. On bi da zameni VD Raku. I njemu je dosadilo da strahuje za njenu tašnu. Nisam siguran da je kandidat Mićunović idealna ličnost za ono što nama treba. O ostalim kandidatima ne bih se izjašnjavao. Lakše je i meni i njima.

Pitoma Kalifornija je dobila Švarcenegera za guvernera. A oni su ljudi koji znaju da biraju. Ako njima treba Terminator, nama jedino Rambo može da pomogne. Rambo i niko drugi. Da jebe oca.

* VD Raka (glumi ga Mija Alkesić) lik iz svojevremeno veoma popularne TV serije „Servisna stanica“, koji „prolupa“ kada ga izaberu za vršioca direktora. Nataša Mićić je i dalje vršilac dužnosti predsednika republike, tj. VD.
Poruka koja je ostavljena na monitoru računara nakon obijanja i plačke prostorija lista Bre!
Poruka koja je ostavljena na monitoru računara nakon upada i pljačke prostorija lista Bre!