Srpski jezikEnglish languageНа русском языкеIn italianoEn françaisAuf Deutsch

Novine
Glas javnosti

PETAR LAZIĆ – direktor, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista „Glasa javnosti“
(od decembra 2004. do septembra 2005.)

Petar Lazić definitivno napušta redakciju Glasa javnosti


Gost redakcije Glasa javnosti Aleksandar Vučić


Gost redakcije Glasa javnosti Dušan Savić

Posle dugih pregovora sa vlasnikom (koji su trajali duže nego što je ostao u listu) Petar Lazić je pred sam kraj 2004. prihvatio mesto direktora i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista „Glas javnosti“. Odmah je promenio koncepciju lista, uveo niz novih rubrika i znatno povećao tiraž. U februaru je počeo sa objavljivanjem feljtona Dragana Vlahovića o tzv. kiparskim parama, u kome su pored bivših finansijskih moćnika, direktno prozvani i neki tadašnji ministri. Rezultat je bio dodatno povećanje tiraža, ali i dolazak inspekcije u „Glas javnosti“. Inspektori su više od četiri meseca proveravali poslovanje firme.

„Glas javnosti“ je u to vreme svakodnevno objavljivao tekstove kojima se zamerao vlasti, opoziciji, tajkunima... a sam Petar Lazić je često bio u prilici da odgovara na prozivke i napade. Tipičan primer je Lazićev odgovor Savetniku za medije u kabinetu Miroljuba Labusa, koji je poprilično nemušto demantovao da su prsti tadašnjeg potpredsednika Vlade Srbije umešani u prodaju Sartida, pod veoma čudnim okolnostima („Glas javnosti“ je prethodno objavio faksimile dokumenta o tome kako je tekla prodaja, iz kojih se nedvosmisleno vidi uloga Miroljuba Labusa u pomenutoj raboti):

„Poštovani savezniče za odnose sa medijima, pošto ste, pozivajući se na Zakon o javnom inforimisanju, u Vaš pisani sastav uključili i potrebu da se nađete na naslovnoj strani, molim Vas da pošaljete sliku, da bih mogao da Vam ispunim želju. Što se tiče Vašeg pisanog (ali ne i pismenog) sočinenija, nisam primetio da ste demantovali samu sadržinu teksta. Čak ni Vi, po službenoj dužnosti, ne demantujete faktografiju koju smo izneli, tj. da su sve ključne odluke donete istog dana i da je dokumet koji je g. Labus potpisao 31. marta, zaveden 28. marta. Da Vama bude lakše prilikom pokušaja razumevanja celog slučaja: dokument koji posedujemo sam po sebi tvrdi da je prvo zaveden, pa ga je tek posle tri dana g. Labus potpisao.

Ukoliko sam dobro razumeo, jedina Vaša primedba se odnosi na naslove, jer oni po Vama „daju potpuno pogrešnu interpretaciju činjenica”. Naslov teksta glasi „Labus dao saglasnost za prodaju Sartida”. Voleo bih da mi pošaljete novi odgovor u kome stoji „Labus nije dao saglasnost za prodaju Sartida” i da to potpišete Vi ili Vaš pretpostavljeni, g. Labus. Svejedno. Sa zadovoljstvom bih takvu tvrdnju objavio, ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga da bih vernim čitaocima „Glasa javnosti” upotpunio sliku o Vašem nadređenom, toliko puta pominjanom g. Labusu. Najava na naslovnoj strani glasi „Labusov amin za Sartid”. Bilo bi mi drago da mi odgovorite na koji način taj naslov „pogrešno interpertira činjenice”, ali Vas molim k’o Boga, da prvo pogledate u rečnik i informišete se, bar u grubim crtama, šta znači reč amin.

Ukoliko budete imali potrebu da se još dopisujemo, nema razloga da se pozivate na Zakon o javnom informisanju (slutim da sa tom problematikom niste u najboljim odnosima). Sa zadovoljstvom ću objaviti svako Vaše sočinenije, samo Vas molim da ubuduće ne pišete „DNEVNA NOVINA Glas javnosti”, jer novina u srpskom jeziku znači nešto drugo. Ukoliko tu reč upotrebljavate u jedinom logičnom kontekstu, tj. mislite da je „Glas javnosti” dnevni list, onda napišite novine, jer je reč o imenici koja nema jedninu. Najjednostavnije je da otvorite „Rečnik jezičkih nedomica” Ivana Klajna (Nolit, Beograd 1992) u kome na str. 88 piše: “novine (dnevni list) uvek u množini: današnje novine, iz novina, donesu jedne novine (ne jednu novinu)”. Gotov citat. Ukoliko želite malo više da se informišete na tu temu, preporučujem Vam „Slovo o jeziku/Jezički poučnik” grupe autora (Partenon, Beograd 1996). Drago Čupić na str. 72. piše ”…imenica novine u značenju lista, koji se štampa u više primeraka, nema jedninski oblik, a ako ga dobije, onda znači nešto drugo, znači novost, novinu, nešto novo, a ne novine, ne štampani list”. E… tako sam i ja, umesto demantija, od Vas dobio nešto drugo, nešto što ne bih hteo da imenujem jer sam pristojan čovek.

Što se tiče ovog kraćeg predavanja na temu novina, to je za Vašu informaciju, gradivo iz osnovne škole. Nije ni čudo, uostalom, da ste preskočili tu lekciju, kada ste za sebe napisali da ste „Saveznik za odnose sa medijima”

Dragi moj savezniče, do sledećeg dopisivanja,
najiskrenije Vas pozdravlja glavni i odgovorni urednika novina (a ne novine), Petar Lazić


Tekstovi: