Srpski jezikEnglish languageНа русском языкеIn italianoEn françaisAuf Deutsch

Novine
Glas javnosti - BreleŠke

EKSPLOZIJA „G 17” ŽABA”

Glas javnosti, br. 2403
(27. april 2005.)

Oko hiljadu žaba stradalo je ovih dana u Nemačkoj na užasan i tajanstven način: tela su im se toliko nadula da su eksplodirala, a utrobe se raspale u prečniku od jednog metra.

– Žabe su viđene kako puze po zemlji, nadimaju se i eksplodiraju, a postajale su i do tri i po puta veće od svoje prirodne veličine – opisao je ovaj neuobičajeni događaj Verner Smolnik iz Društva za zaštitu prirode u Hamburgu. Inače, pristup ovoj lokaciji je zabranjen, a svake noći jedan biolog posmatra šta se događa. 

Ukoliko žabe prate AFP, koji je i plasirao ovu vest u svet, pretpostavljam da su se poprilično zabrinule za svoju budućnost. Za razliku od Srba. Srbima su katastrofične vesti inspiracija za nove nadprirodne pojave.

Proces u kome neko puzi, nadima se i na kraju eksplodira, viđen je sijaset puta na ovim prostorima, kako našim, tako i komšijskim. Podsetiću da su najuspešniji kongres svoje partije, Elena i Nikolae Čaušesku održali netom pre Revolucije u kojoj ih je presrećno pučanstvo rastrglo od oduševljenja. Treba li se prisetiti da je Slobodan Milošević raspisao prevremene izbore u “najuspešnojoj godini” svoje vladavine, uveren da će pobediti “izdajničku opoziciju” i da se Peti oktobar dogodio, upravo, kao posledica rezultata tih izbora.

Ko se još seća onih silnih DOSlušnika, koji su posle tzv. demokratskih promena u ovoj zemlji bili potpredsednici Vlade, predsednici upravnih odbora i članovi raznih komisija za bolji život i brže uključenje u Evropu? U vreme dok su puzali i nadimali se, trčali su iz jednog TV studija u drugi i držali vaskolikom srpstvu moralno-politička predavanja o tome kako će jednom biti bolje, samo nikada nisu saopštili ko je taj jedan. A posle eksplozije na narednim izborima, spali su na to da ih posmatra jedan biolog. I za njega se pitam, dokle će?!

Ko se još seća naziva onih silnih stranaka koje su žarile i palile ovdašnjim političkim, ekonomskim, privrednim, kulturnim i ostalim životima a koje su se posle izborne eksplozije, kolektivno učlanjavale u stranke pobednice, iste one čije su članove izbacivali iz gorepomenutih odbora i komisija?

Ako pažljivije pogledate veličinu raznih G 17 + frtalj stranaka, lako ćete primetiti da su dovoljno puzale, da su se nadule do neslućenih granica i da se čeka još jedna eksplozija. Ni prva, ni poslednja na ovim prostorima. A onda će doći onaj isti biolog da i njih posmatra. 

Nučnici pretpostavljaju da žabe ekspodiraju ili zbog zatrovane vode ili zbog paničnog straha. Kod nas voda, bar tako tvrde nadlženi, još nije zatrovana.


Tekstovi: