Srpski jezikEnglish languageНа русском языкеIn italianoEn françaisAuf Deutsch

Novine
Glas javnosti - BreleŠke

TEŽAK ŽIVOT KAMELEONA

Glas javnosti, br. 2471
(6. jul 2005.)

Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu... uvozili su pšenicu i kukuruz, branili su interese svog naroda braneći režim jednog bračnog para, branili su demokratske tekovine održavajući svetski komunistički poredak, branili su svoje granice pljačkajući komšije, branili su seljake oduzimajući im zemlju, širili su patriotizam busanjem u grudi, branili su svoje sunarodnike oslobađajući tehničku robu od zlih i volšebnih vlasnika a onda su svi stradali u jednom danu. Taj dan je za neke bio revolucija, za neke početak evolucije a za njih mogućnost da promene boje. Oni koji su predugo bili u crvenom, naprasno su shvatli da im više leži plava, žuta ili bar boja zdrave stolice.

Naši kameleoni trenutno menjaju boje tri puta dnevno. Ranije su morali da budu crveni, da plaćaju reket vladajućoj stranci, da izdržavaju tadašnju nazovi opoziciju i da se uvlače samo jednom čoveku i samo jednoj ženi. Da bi zadržali stare pozicije i da bi bili na državnoj sisi, danas moraju da se uvlače svakoj šuši koja pređe cenzus. A svaka šuša je uzela maha, pa ima ne samo ženu, nego i svastiku, šuraka i bar nekoliko kumova. Kome se uvlačiti, koga podmićivati, s kim biti na prst u NVO, kad trenutno ne možeš da pohvataš ko je glavni glumac a ko sufler na političkoj sceni. Svi se ponašaju kao da su kralj Ibi koji je ničim izazvan zauzeo mesto kralja Lira pred sam kraj predstave.

Mnogi su uspešni biznismeni iz onog vremena propali samo iz pukog neznanja. Da je Petog oktobra objavljen “Vodič za kratkoročna uvlačenja” svima bi bilo lakše. Ranije, u onom periodu pre revolucije što bi rekli jedni, odnosno legalne promene režima na ulici što bi rekli drugi, umesto pomenutog Vodiča trebalo je samo pomno pratiti “Politiku”, “Večernje novosti” i Drugi Dnevnik RTS-a. Na naslovnim stranama novina moglo se pročitati ko je ko i šta je šta. Moglo se pročititati i kolika je čija tarifa za akscize, tendere, licence... Znalo se sa čijom šurnjajom treba da budeš dobar da bi kupio fabriku za 1 dolar. A ovo danas?! Ni najvispreniji ne mogu da se snađu. I, taman kada se nekako snađu, eto ti novih izbora. A sa novim izborima promene se svi ključni referenti za istraživanje rude, gubljenje vremena i reketiranje. Kako onda ne postati kontroverzni biznismen?! Pa u tim uslovima poslovanja i majka Tereza bi bila kontroverzni biznismen.

A što se tiče onih koji su preživeli, koji su direktno iz Miloševićevog debelog creva uskočili u Koštunično, koji su poslovali onda kao i sada, jedini razuman odgovor je da oni nisu morali da menjaju boje. Pa i KGB je iznedrio najveće ruske biznismene a Rusija još nije propala. A ka’ će ne znamo. OZNA, UDBA, BIA, CIA, oduvek su bili rasadnici biznismena jačih od aktuelnih političara. CIA snajka, CIA nam je biznis održala, njojzi hvala.

Bilo je to u nekoj zemlji seljaka… Istog su dana svi pelcovani, istog su dana svima građani izašli na ulice, ali nisu svi umrli u istom danu. Nekome je Peti oktobar bio majka a nekome maćeha.


Tekstovi: