Srpski jezikEnglish languageНа русском языкеIn italianoEn françaisAuf Deutsch

Novine
Glas javnosti - GlasiĆ

DETETINA NA GOSTINSKI NAČIN

Naučno je dokazano da se zbog prekomernog kupanja istanji koža. Najdrastičniji primer zabeležen je u poznatoj pesmi o kupanju dva sapuna, koja počinje potresnim stihovima “U Prnjavoru prošlog juna kupala se dva sapuna”, a završava se još potresnijim stihovima koji govore o tome kako su ta dva sapuna nestala (tj. izgubila život, skroz na skroz) zbog prekomernog kupanja.

Pošto ne možemo da zanemarimo opasnost od istanjivanja kože, kao i neprijatne scene za vreme kupanja (ujedanje od strane sapuna i šampona, upadanje vode u sve otvore, pre svega očne, ušne i nosne), kupanje je neophodno svesti na najmanju moguću meru. Ili bar preskočiti ona kupanja koja se obavljaju zbog spoljašnjeg faktora, tj. poseta.

Roditelji najčešće histerišu i teraju decu da se kupaju posle igranja u blatu ili kada se ide negde u goste. Slučaj sa igranjem u blatu će biti posebno naučno obrađen, tako da ćemo se sada skoncentrisati na kupanje zbog neodložnog odlaska na gostujući teren kod raznih tetaka, strina i ostale rodbine.

SASTOJCI

  • Prirodna detetina (neprskana, neoprana, nenamirisana)
  • Sapun, šampon, pa i voda (po potrebi)

NAČIN PRIPREME

Dete se ubaci u kadu punu vode, ili pod tuš. Trlja se raznim hemijskim sredstvima (najčešće se koristi sapun) dok ne promeni boju. Dobro propranu detetinu, roditelji obično odlažu na suvo mesto, da se osuši. U poslednje vreme dete sve češće stavljaju pod udar električnih aparata koji izduvavaju suv vazduh. Dakle, neprijatnosti se ne završavaju samim činom kupanja.

Kada dete stigne u goste, nepohodno je samo da iznese činjenice koje su takvog karaktera, da roditeljima više nikada ne padne na pamet da koriste silu da bi okupali mezimče.

Primer 1: - Tetka, zašto se mama nikada ne kupa, kada dolazimo u goste kod tebe, nego koristi parfem da ne bi smrdela?

Primer 2: - Baba, zašto se tata stalno kupa kada idemo kod njegovih roditelja a kada dolazimo kod vas može da smrdi kao tvor?

Posle ovakvih i sličnih ispada, roditelje će manje napadati higijeničarski poriv kada se ide u goste kod rodbine. I svi će biti zadovoljni.


Tekstovi: