Srpski jezikEnglish languageНа русском языкеIn italianoEn françaisAuf Deutsch

Novine
Glas javnosti - GlasiĆ

Žureza

Da bi žurka bila uspešna neophodno je odstraniti sve starije članove porodice. To se najlakše postiže podsećanjem da nema većeg blama od onoga kada roditelji sede na dečijim žurkama. Uz to obavezno ide i obećanje da ćete biti dobri, da ćete svi sedeti mirno, da nećete praviti buku… Što je sve u suprotnosti sa elemntarnim zahtevima uspešne žurke. Da bi odstranili roditelje iz stana ponekad je potrebno dati i neko obećanje koje će da smiri mameću bujnu maštu. Obećanja bar ne koštaju mnogo a i sam pojam „biti dobar” može da znači sve i svašta. Kad roditelji kažu da budeš dobar, to za tebe znači da se dosađuješ celo veče. A važi i obratno.

Ukoliko je neophodno, uputno je dati i obećanje da ćeš početi da učiš i da ćeš popraviti ocene. Obećanja čija rezlizacija zahteva duži vremenski period i nisu neka obećanja. Tako ih i odrasli tretiraju. Mnogo je veći problem ukoliko obećaš da ćeš napisati domaći. To je proverivo odmah, pa nije uputno istrčavati se sa tako neodgovornim izjavama. Ko još noramalan piše domaći posle dobre žurke?!

SASTOJCI

  • Prazan stan (bez roditelja, starije braće i sestara, po mogućstvu i bez kućnih ljubimaca)
  • Drugarice i drugovi (količine po želji, što više to bolje)
  • Muzika za đuskanje
  • Sokići i razne vrste Kola (KOKA KOLA, PETAO KOLA i ostala kola od živine )

NAČIN PRIPREME

Žurka je u potpunosti uspela kada je sve učesnike sramota da se ujutru jedni drugima jave u školskom dvorištu. Da bi žurka do kraja uspela potrebno je dobro razpoloženje i dovoljno vremena. Ukoliko se ima dovoljno vremena svaka žurka kad-tad preraste u uspešnu. Uspešna žurka se u naučnim krugovima zove žureza.

Najveća opasnost po žurezu je iznenadni povratak roditelja. Tada može da dođe do ekscesnih situacija koje pedagoška nauka zove batinama. U stvari, uopšte ih ne zove. Dolaze same. Zato je najsigurnije roditelje držati napolju dok sasvim ne promene boju. A kako to izvesti, za sada još nije pronađen siguran recept.


Tekstovi: