Srpski jezikEnglish languageНа русском языкеIn italianoEn françaisAuf Deutsch

Novine
"NaŠa krmaČa" - Izabrani tekstovi

DONATORI JAVNI – POROCI TAJNI

Naša krmača, br. 40
(17. novembar 1997.)

    Dok drugi žive, mi živuckamo. Dok drugi rade, mi raduckamo. Dok drugi jebu, mi jebuckamo. Takav smo narod. U stvari ne narod – narodnjak smo mi. Ili, u prevodu na srpski: “Narodnjaci, sve vam je u šaci”. I ne samo u šaci. U početku su prodavali traktore da bi snimali ploče. Najbolje su išle one armirane. Potom su kupovali svoje društvene firme za svoje društvene pare. Turbo-folk muzikaši, turbo-folk biznismeni, turbo-folk političari… U turbo-folk državi. Evo, i humanitarna pomoć nam postaje turbo-folk. A nekada je u ovoj državi živeo i neki otmen svet.

Otmenost je, između ostalog, podrazumevala da se pomoć ubogom, unesrećenom i napaćenom daje u tišini. U tajnosti.  Najznamenitiji donatori su, po pravilu, ostajali anonimni, jer se donacije nisu davale zbog sopstvene promocije, već zbog svog unutrašnjeg mira. Ili, kako je to davno rekao Nikolaj Velimirović: “Milostinja koja se čini od srca čisti čovekovo srce. Milostinja, koja se čini od duše čisti čovekovu duša. Milostinja koja se čini od sveg uma, čisti čovekov um. Jednom rečju, unutrašnja milostinja čisti celog čoveka.”

A u prošlu sredu počelo se s novom praksom. Turbo-folk. Milosrdna Zorica Brunclik udelila je Jugoslovenskom dramskom pozorištu nekakvu sirotinju od honorara za novu video kasetu. I u tu čast organizovala je KZŠ (u narodu poznatiju kao konferenciju za štampu). Moralo je srpsko čovečanstvo da sazna razloge i veličinu milosrdnosti, a usput i ponešto o novoj video kaseti. Ili, što bi rekao već pominjani vladika Nikolaj: “Ako je milostinja samo od ruke, ona ne čisti ni ruku, a kamoli srce, i dušu, i um.”

Na nazočnoj KZŠ prisutvovao je i sam primalac milosti, Jovan Ćirilov, lično. Ne čudi me Zorica Brunclik, koja je tom prigodom tolerantno ponudila da joj se životopis postavi na daske koje život znače. Ne čudi me ni Jovan Ćirilov i njegova potreba da mu se udeli. Čudi me jedino zašto Kemiš i Zorica nisu dodali još koji cvonjak i kupili JDP. Tako je jednostavnije. I bezbolnije. Još nam samo daske fale. Turbo-folk. Šumari već trljaju ruke.