Srpski jezikEnglish languageНа русском языкеIn italianoEn françaisAuf Deutsch

Novine
"NaŠa krmaČa" - Izabrani tekstovi

DOBRA MOJA ZEMLJO, LAŽU... *

Naša krmača, br. 44
(15. decembar 1997.)

Dobra moja zemljo, lažu... kao što sam već istakao u naslovu. Svet nas voli, gotovo kao mi njega. A tako se i osećamo kada se naše delegacije vrate odande. Kada naši predstavnici po belom svetu lupe patkom o astal, ne zna se šta ostane prljavije, patka ili astal. O pucanju istih da i ne govorim. Ili, što bi rekla stara srpska izreka: „Delegacija u Bon, delegacija iz Bona!”

Zanimljivo je da se režimu koji sam poziva strane posmatrače da nadgledaju izbore u sopstvenoj zemlji, naprasno probudio osećaj ponosa. Usprotivili se naši predstavnici na Konferenciji u Bonu „mešanju u unutrašnje pitanje rešavanja tzv. kosovskog problema”. A, postoji li više unutrašnje, da ne kažem, postoji li unutrašnjije pitanje od onog, koga će građani izabrati da ih u sledećem turnusu kinji, laže & potkrada?! I, lupili naši patkom o astal, pa napustili konferenciju. Sada se svet hvata za glavu, a onaj nežniji deo i za astal.

Dobra moja zemljo, lažu... Više ima na Kosovu ljudskih prava, nego što je na Kozari lista**. Više ima na Kosovu građanskih sloboda nego što je na Kozari granja... Još je više onog trećeg što se s pomenutim rimuje.

Dobra moja zemljo, lažu...

A u Češkoj je rasprodat kalendar jer se na naslovnoj strani nalazi oficir u maskirnoj uniformi na tenku češkog bataljona Sfora u bosanskim vukojebinama koji neodoljivo podseća na premijera u ostavci Vaclava Klausa. U Češkoj je pravo čudo da se premijer oblači u butiku za maskirnu odeždu i da viri iz tenka. Kod nas političku karijeru može da napravi samo onaj koji je od malena kakio u maskirne gaće. Kod nas i supruge političara koriste maskirne uloške sa krilcima da se bolje utope u okolinu. I s propelerom, da lakše uzlete.

Dobra moja zemljo, lažu... Opet ćemo mi uvesti sankcije belom svetu a ne on nama. Pa će taj isti beli svet da puši! A kolena mu još bride od prethodnog... Tek će svetski kompjuteri imati priliku da računaju koliko dugo može naš seljak da izdrži pod teretom nepravednih, genocidnih & ničim izazvanih... kao što to nekoć reče današnji predsednik SeReJe***.

Dobra moja zemljo, lažu... razmilele se naše delegacije po kugli zemaljskoj, e da li bi  svetu omogućile ljudska prava na Zajam za privredni perporod SeReJe. A ako svet ne bude dobar i ne bude jeo supicu, sve naše delegacije će da lupe patkom o astal. Pa neka svet vidi kako će da mu bude.

* Stih Đure Jakšića.

** Parafraza na izjave Sloodana Milovića i Zorana Lilića da na Kosovu ima više ljudskih prava i građanskih sloboda nego bilo gde u Evropi.

*** Parafraza na izjavu Slobodana Miloševića da svetski kompjuteri ne mogu da izračunaju koliko naš seljak može da izdrži „pod teretom nepravednih, genocidnih i ničim izazvanih sankcija“ (omiljena Miloševićeva floskula).