Srpski jezikEnglish languageНа русском языкеIn italianoEn françaisAuf Deutsch

Novine
"NaŠa krmaČa" - Izabrani tekstovi

GOVORITE LI JULIJANSKI

Naša krmača, br. 48
(12. januar 1998.)

Anno domini 1998. za veći deo čovečanstva (svak čast izuzecima – tradicionalnim prijateljima srpskog naroda i odnedavno obožavaocima imena, lika i dela DRmire – Kinezima), počinje 19. decembra po julijanskom kalendaru. Za nas, Srbe sa velikim S, kako i dolikuje, počinje 14. januara po gregorijanskom kalendaru. Mi, dakle, onaj gregorijanski ne jebemo tri posto. Što je više proslava i laži – julijanski nam je miliji i draži. Tvorac julijanskog kaledara i vlasnik kopirajta, što mu i samo ime kaže, jeste izvesni Avgust Gaj Julije Cezar Oktavijan, koji nam je mnogo bliži i kao čovek i kao imperator, od pape Gregora.

Prvo i prvo, on je autor nadaleko poznate i rado citirane izreke: – Kocka je bačena! Svakome ko ume da čita mudrosti starih naroda, više je nego jasno da je Cezar bio strastveni kocakar.

Drugo i drugo, predanje kaže, a mi isključivo predanjima verujemo, da je Avgust Gaj Julije etc. – taj kalendar kreirao u časovima „kuliranja” sa Kleoptarom. Mogu da zamislim vrelo nedeljno popodne u kome Cezar leškari na obali Nila. Pored njega se nalaze sve raskoši ovog sveta, na malom prostoru. Tu Kleoptara, tamo nilski konji, upekla Zvezda ko onomad u Bariju... Cezaru pun kufer svega. Ne može više da se vadi na to da ga boli glava, RTS još nije pronađen, a Kleopatra uspaljena ko Nezavisni sindikat. Šta ostaje poštenom imperatoru nego, ili da se drogira da mu se oči sjaje ili da pravi kalendar. Rečeno – učinjeno. Iz ovako razložno izložene situacije svakom dobronamernom čoveku je jasno šta je on sa Kleopatrom radio pre i posle kreiranja kalendara. Da to nije radio, zar bi se zamajavao kalenadrom? Kud je osvojio onoliki deo čovečanstva, zar bi mu teško palo da na’vata nekog Japanca da mu napravi, ne samo kalendar nego i agendu. Ako treba i rokovnik sa telefonskim imenikom. Prema tome Avgust Gaj Julije Cezar Oktavijan, bio je pravi prosrpski švaler. Prvo kaže: – Sa’ ću da te karam!, a onda ode da pravi kalendar.

Treće i treće, On je u samrtnom času izgovorio još jednu sentencu, idealnu za čitanke i maltretiranje školske omladine na časovima latinskog: – Zar i ti sine Brute?! To je, ne samo dokaz da je „šarao” okolo i pravio vanbračne sinove, već i da je sa istima bio u ideološkom sukobu. Kao i svaki prosečni Srbin. Nauka je, uostalom, dokazala da srpskim porodicama u kojima roditelji žive sa decom u miru božjem, nešto bitno nedostaje. Ima tu nekakve patologije da se za’vati.

Iz svega izloženog nameće se zaključak da je Avgust Gaj Julije Cezar Oktavijan bio perteča prosečnog Srbina. Zato mi je nije jasno zašto se u našoj istoriji javlja Jovan Preteča, kada Cezaru to više priliči.

Po najpoznatijem rimskom imperatoru dobio je i JUL svoje ime. Mala li je to zaostavština za jednog običnog imperatora. Doduše, ima indicija da Cezar nije bio siguran šta će se po njemu sve zvati, pa je vizionarski zaveštao mogućnost da i Glupi Avgust po njemu dobije ime. Dugo vremena je bila mrtva trka između Jula i Glupog Avgusta. Sam Cezar se u grobu znojio i prevrtao, kao kockice za jamb. Kada je kod nas došlo do pojave JULA, kao takvog, i Cezaru i nama je laknulo u istom trenutku. I zato, naš je Julije i Julije naš će biti! Do daljnjeg.

A što se gregorijanskog kalendara tiče, sva je prilika da ga je sočinio papa Gregor. Dakle, postoji izvesna mogućnost da je pomenuti bio katolik. To je sasvim dovoljan razlog da taj kalendar za pravoslavne Srbe sa velikim P, nije ni K od kalendara.