Srpski jezikEnglish languageНа русском языкеIn italianoEn françaisAuf Deutsch

Novine
"NaŠa krmaČa" - Izabrani tekstovi

50 RAZLOGA ZA NAŠU KRMAČU

Naša krmača, br. 50
(26. januar 1998.)

Ozbiljni autori, ili bar oni koji sebe tako doživljavaju, obično tekstove počinju tuđim citatima. Mi, ostali smrtnici, tekstove počinjemo svojim rečenicama ili, ako njih nemamo na raspolaganju, citatima koje sami moramo da izmišljamo. Em u očima svekoliko čitateljstva ispadnemo edukovani, em zadržimo visok stepen kreativne sujete. Tako ću i ja ovaj prigodni tekst početi citatom mog omiljenog filosofa Heraklita mračnog, koji na pravdi Boga glasi: – Ne bacaj bisere pred našu krmaču.

Poštujući Filosofa, aktualni režim i njegova tzv. opozicija, kao i ini centri moći (?) sve su učinili da nas ne bace u iskušenje bilo kakvog konformizma. Priušteni su nam, za ovih pedeset brojeva, sve one blagodeti koje su u predratnom, ratnom, poratnom i ostalim periodima, bile omogućene generacijama novinara i književnika pre nas. Dakle, privođenja, hapšenja, batine, etc... Jedina satisfakcija jeste preko milion vaskolikih naših proizvoda, koji su (želeo to neko ili ne) autentični svedok o jednom vremenu, mnogo autentičniji nego brojni tzv. informativni sadržaji koji će eventualno preostati iz ovog vremena.

Teatar metafizičke farse, kako su drugačije zvali pozorište apsurda, doživelo je na jednoj državi i njenim narodima svoju inscenaciju. Ono što ni Beket nije mogao da zamisli, da cela zemlja čeka Godoa, mi smo pretvorili u osnovni postulat opstanka. Odgovoran čovek koji ujutru nema dilemu da li da se brije ili ubije, mora da bude informativno retardiran, pa da ne poželi jednog dana da trajno razreši dilemu. A tu dilemu razrešava i emotivna tupost. Čuo sam da ona, kao odbrana, prolazi kako na sudu, tako i u političkom životu. A eto, svi smo gotovo živi i uglavnom zdravi... Dakle, zamalo, pa u punom sastavu. Za one koji i dalje nemaju naviku da upražnjavaju već pominjanu tupost, ostaje čekanje Godoa. Neki su svog Godoa već videli. Oni koji nisu, neka se samo strpe. Videće i oni svog. Ili, prevedeno na srpski, zaigraće NAŠA KRMAČA i pred njihovim vratima.

A ako nas pitate koji nam je (kao što nas često pitaju), odgovor trenutno glasi: – Pedeseti! Od jutros.