Srpski jezikEnglish languageНа русском языкеIn italianoEn françaisAuf Deutsch

Radio
Bre! 202

Premijera: Nedeljom od 13 do 15 (na talasima „Beograda 202”)

Reprize: Radnim danom od 15,30 (na talasima „Beograda 202”)

Autor i voditelj: Petar Lazić

Saradnici: Bora Đorđević, Ljubodrag Stojadinović, Prljavi inspektor Blaža, Mijo Raičević, Čedimir Stavrić, Ljubodrag Vukadinović, Branko Milanović, Milan Milosavljević, Saška Popov, Sergej Skorupan, Tomislav Marković, Filip Srećković…

Ton majstori: Aleksandar Vitorović i Srđan Stojiljković

    Poslušajte
   
  Bre 202 - Niška banja
   
  Bre 202 - Lili Marlen
 

Posle sedam godina pauze, u martu 2003. god. na talase „Dvestadvojke” vratio se autor tekstova, reditelj i doživotni urednik „Indeksovog radio pozorišta” Petar Lazić, ovog puta sa ekipom magazina Bre! Tako je nastala emisija „Bre 202”, koju Lazić uređuje i vodi a stalni saradnici su članovi redakcije magazina Bre! Već posle nekoliko meseci „Bre 202” je postala ubedljivo najslušanija emisija u Beogradu.

Emisija bi mogla da se podvede pod žanr zabavno-humorističke, mada u njoj prevlađuju satrični sadržaji. Kako je „Bre 202” fragmetarnog karaktera, u njoj su spakovane veoma raznolike forme. Pored parodija na kvizove za slušaoce, stalne rubrike su parodije na testove, komentari, zvučni rebusi, songovi, kao i mini dramske strukture. Upravo zbog songova i dramskih vinjeta, neminovno se nameće poređenje sa „Indeksovim radio pozorištem”. Istoga dana, u istom terminu, na istom talasu Lazić je u periodu od 1984. god. do 1996. god. pravio „Indeksovo radio pozorište”, koje je imalo formu klasične radio drame, s tim što su umesto fiktivnih likova korišećni likovi iz javnog (pre svega političkog života). Uverljivosti i popularnosti „Indeksovog radio pozorišta” pored britkih tekstova znatno su doprinele i glumačke imitacije. Ovog puta u „Bre 202” umesto klasične radio-dramske forme, zastupljene su dramske minijature koje se rade tako što glumci mahom glume tipizirane, neimenovane likove a sami likovi iz javnog života „glume sebe”. Montiranjem originalnih glasova u novu strukturu, dobija se na autentičnosti i uverljivosti.

„Bre 202” je jedina emisija na našim talasima, u kojoj se mogu čuti i greške prilikom snimanja, koje su na snimku ostavljene tako da s jedne strane pokazuju atmosferu sa snimanja a sa druge strane predstavljaju demistifikaciju samog procesa stvaranja emisije. Po pravilu su dramtaturški tako uklopljene da čine sastavni deo rubrika.

Obilje stalnih i povremenih rubrika, vešto upakovanih u jedinstvenu celinu povezuju songovi (parodije na poznate muzičke teme) i specifično vođenje emisije. Songovi su u najvećem broju slučajeva realizovani tako što je promenjen originalni tekst. Veoma često je izmenjena i osnovna muzička matrica, tako da krajnji proizvod predstavlja autentinu muzičku celinu. Tipičan primer je pesma Zdenka Runjića „Oprosti mi pape” koja je bila veliki hit u izvođenju Olivera Dragojevića. U verziji emisije „Bre 202” ta pesma se zove „Oprosti nam Slobo” a od balade sporog ritma napravljen je klasičan sving. Tome što su songovi iz emisije „Bre 202” već postali hitovi, znatno doprinosi i činjenica da pored autorske ekipe na snimanjima učestvuju naši najpoznatiji rok i džez muzičari, kao i Narodni orkestar Radio Beograda. Ono što je svojevremeno bilo najjače interpretativno sredstvo „Indeksovog radio pozorišta” – imitacija, u emisiji „Bre 202” skoro da i nije zastupljena. I kada jeste, onda je to upravo u songovima. Ostao je zapamćen song „Ruse kose curo imaš“, jedan od retkih u kome nije menjan tekst, već je efekat postignut time što pevač uspešno imitira Luja Armstronga.

Ovakva fragmetarna struktura emisije, sa veoma raznorodnim sadržajima i po temama i po načinu interpretacije bila bi neodrživa da nema zajedničku nit koja je povezuje. Tu nit, u slučaju ove emisije, drži voditelj. Najave i odjave priloga su najčešće takvi da povezuju priloge u jedinstvenu priču, tako da slušalac ne doživljava opterećenje time što se teme veoma brzo menjanju. Lazić je još u vreme „Indeksovog radio pozorišta” razbio sve ustaljene radijske šeme i pravila priliko vođenja emisije, tako da sa „Bre 202” samo nastavlja u istom paravcu. Ne libi se da govori preko vokala dok ide muzička numera a onda slušaocima najavljuje da pažljivo slušaju instrumentalne delove da bi odmorili uši, ne libi se da prepričava šta je pisac hteo da kaže u prethodnom prilogu, sa velikom dozom samoironije i zezanja na sopstveni račun. Na sajtu „Beograda 202” može se pronaći stotinak komentara slušalaca na emisiju a najčešće pohvale su upravo za vođenje i songove.

Kako su svi prilozi unapred snimljeni, živim vođenjem emisije obezbeđuje se dinamičnost i mogućnost komentarisanja najaktualnih događaja, pa i onih koji se odvijaju za vreme samog emitovanja. Snimanjem svih priloga unapred, ostvarena je mogućnost formiranja zvučnih slika koje je moguće postići samo dugotrajnim radom u studiju. S druge strane kod težnje za studijskom perfekcijom uvek postoji opasnost da rezultat zvuči previše „ispeglano”, tj. sterilno. Da do toga ne bi došlo dok se sluša „Bre 202” moguće je čuti i greške, kao i atmosferu sa snimanja. U emisiji „Bre 202” očigledno je pronađena ta mera između spontanosti i perfekcije o čemu govori i činjenica da je po rezultatima svih istraživanja u poslednji nekoliko meseci ubedljivo najslušanija emisija u Beogradu. Pošto se „Beograda 202” vikendom ne čuje u unutrašnjosti Srbije, emisija se seče na manje celine od po dvadesetak minuta i reprizira radnim danima. Pokazalo se da delovi emisije funkcionišu za sebe, nezavisno od celine, upravo zbog fragmentarne forme i velikog broja raznolikih tema.

(Odlomak iz rada grupe autora „Radio danas”, 2003.)
 

Iz emisije „Bre 202” objavljena su četiri CD izdanja:

 • OSAM SATI SMEHA – 1. deo (emisije “Bre 202”)
 • OSAM SATI SMEHA – 2. deo (emisije “Bre 202”)
 • PRVO PA MUŠKO – “Brend” (songovi iz emisije “Bre 202”)
 • JA DA TI PEVAM – “Brend” (songovi iz emisije “Bre 202”)

 


 

NAJAVA PRVE EMISIJE BRE 202”
u magazni za pismene BRE! (mart 2003.)

Do sada ste “Bre!” mogli da čitate, prodajete u stari papir, ložite krušne peći, podmećete pod rasklimatan nameštaj, uvijate njime jaja (kokošja), pravite šareni origami i slično. Od sada ćete „Bre!” moći i da slušate – svake nedelje od 10 do 12 pre podne...

Čitaoci našeg magazina, kao i slušaoci radija „Beograd 202” i dalje ne mogu da odahnu. Naime, od nedelje 9. marta 2003, kao plod saradnje magazina „Bre” i „Beograda 202”, u terminu od 10 do 12 sati pre podne, počinje sa emitovanjem nova emisija na talasima „dvestadvojke”, veoma originalno nazvana – „Bre 202”.

Nudimo i pet dobrih razloga zbog kojih ćete svake nedelje ostati prikovani za „dvestadvojku”:

Autori emisije ne znaju šta hoće, ali znaju šta neće.

Slušaoci emisije ne znaju šta hoće, ali ne znaju ni šta neće.

Urednici emisije ne znaju slušaoce, ali ne znaju ni autore.

Baba-sera ne zna ni autore, ni urednike, ni slušaoce, ali ipak svima naplaćuje.

Petar Lazić ponovo na radiju nakon sedam godina pauze.

Važno upozorenje: Ukoliko vam se emisija ne bude svidela, ne vraćamo novac od radio i TV pretplate!

Dok vas, dragi čitaoci, ne pozdravimo sa „Do gledanja!”, činimo to tradicionalnim srpskim pozdravom: „Do slušanja!”

KRATAK SADRŽAJ PRVE EMISIJE:

 • Najava emisije (kao takva)
 • Gosti iznenađenja (pojma nemamo ko su, iznenadićemo se zajedno)
 • Domaćini iznenađenja (ni za njih ne znamo ko su, ali bitno je da nisu gosti)
 • Slušaoci iznenađenja
 • Direktna uključenja sa lica mesta
 • Direktna isključenja sa lica mesta
 • Radio-drama „Ljovisna, Kasandra i Esmeralda – tri napaljene domaćice”
 • Jutarnji program za radni narod Crne Gore
 • Vremenska prognoza za Sejšele, Antartik i Zelenorotska ostrva
 • Veeeeeeeelika nagradna igra „Plati pa klati”
 • Odjava emisije (kao takva)

- CD izdanja

- BRE 202 (fotografije sa snimanja i emitovanja)